Wiosna już za nami, toteż z ogromną ekscytacją wyczekujemy lata i związanego z nim sezonu grillowego, kiedy to możemy raczyć się daniami przyrządzanymi z grilla na świeżym powietrzu. Osoby, które nie miały wcześniej styczności z grillami, mogą jednak złapać się za głową, widząc mnogość rodzajów podpałek na sklepowych półkach. Podpowiemy więc, jakie istnieją rodzaje podpałek i czym się cechują.
Podpałki w formie płynnej.
Płynne podpałki cieszą się największą popularnością, co nie powinno nikogo dziwić. Są niezwykle proste w użyciu, a przy tym stosunkowo szybko się rozpalają. Na rynku dostępne są podpałki parafinowe oraz żelowe. Podpałki parafinowe są z reguły tańsze, a ich skuteczność adekwatna jest do ceny. Podpałki żelowe cechują się znacznie szybszym czasem wzniecenia ognia, a przy tym są mniej szkodliwe dla środowiska.
Podpałki białe, brązowe oraz szare.
Wymienione rodzaje podpałek różnią się od siebie pod każdym względem. Białe występują w postaci swoistych tabletek i wykonywane są z parafiny, jak w przypadku podpałek płynnych. Brązowe cechują się tym, że tworzone są z ekologicznych materiałów. Podpałki szare wykonywane są najczęściej z płyt wiórowych.