Robert Makłowicz to znany i ceniony krytyk kulinarny. W związku z tym często przez swoich fanów pytany jest o wybór najlepszych składników różnych dań. W internecie wrzała ostatnio dyskusja na temat majonezu. Produkt, której firmy jest lepszy? A może majonez domowy to najlepsze rozwiązanie?
Majonez domowy – najlepszy wybór według Roberta Makłowicza
Dyskusje na temat jakości, konsystencji i smaku majonezów różnych firm w internecie nie mają końca. W związku z tym internauci postanowili zapytać o to, który majonez jest lepszy, największego i cenionego krytyka kulinarnego, czyli Roberta Makłowicza. Takiej odpowiedzi jednak nikt się nie spodziewał. Urodzony w Krakowie dziennikarz i podróżnik stwierdził bowiem, że najlepszy jest majonez domowy. W ten sposób zakończył odwieczny spór pomiędzy Kieleckim a Dekoracyjnym. Co więcej, podzielił się z miłośnikami majonezu swoim przepisem na ten pyszny dodatek.
Majonez z przepisu Makłowicza – jak zrobić?
Własnoręczne przygotowanie pysznego majonezu domowego według przepisu kulinarnego krytyka nie zajmie nam więcej niż 10 minut. Jest to już pierwszy plus, gdyż wyjście do sklepu właśnie po ten dodatek będzie trwało na pewno dłużej. Do zrobienia domowego majonezu będziemy potrzebować:
- 2 żółtka,
- odrobinę winnego octu,
- 2 szklanki oleju,
- biały pieprz,
- sól.
Lista składników nie jest więc długa i skomplikowana. Samo przygotowanie domowego majonezu również jest banalnie proste. Do miski bowiem wlewamy żółtka, dodajemy ocet, sól i pieprz, a następnie wszystko mieszamy dokładnie trzepaczką. Na koniec wlewamy olej. UWAGA! Robimy to powoli bardzo małym strumykiem. Inaczej nasz sos się zwarzy.
Może się jednak zdarzyć, że do naszego majonezu dodaliśmy za dużo oleju. W takim wypadku musimy roztrzepać jeszcze jedno żółtko i dodać je do naszego sosu. Innym sposobem na uratowanie naszego dodatku jest szybkie zmieszanie z masą, która nam wyszła, gorącej wody.
Tylko tyle potrzeba, żeby nasz majonez domowy był gotowy do nałożenia na kanapki bądź wymieszania z sałatką. Smacznego!
Więcej przepisów na różne domowe dania znajdują się w zakładce „Dieta” portalu Quality Magazin.
Na pewno musi być smaczny. Istnieje przepaść, jeśli chodzi o smak dobrego majonezu i taniego, bez smaku.